Categories
ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ

Ντολμαδάκια Γιαλατζί !!!

Ntolmadakia

Υλικά

  • 50-60  αμπελόφυλλα
  • 2 μεγάλα  ψιλοκομμένα  ξερά  κρεμμύδια
  • 1 ματσάκι  φρέσκα  κρεμμυδάκια  ψιλοκομμένα 
  • 2  κούπες  ρύζι  Καρολίνα
  • μισό  φλιτζάνι  του καφέ,  μαϊντανό  ψιλοκομμένο
  • μισό  φλιτζάνι  του καφέ,  άνηθο  ψιλοκομμένο
  • λίγο  δυόσμος  ψιλοκομμένος 
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • αλάτι – πιπέρι
  • Νερό
  • Το χυμό 2  λεμονιών

Εκτέλεση

  • Πλένουμε  τα  αμπελόφυλλα  και τα  «ζεματάμε» (δηλαδή μόλις  βράσει  το  νερό  που  τα  έχουμε, τα  βγάζουμε  από  τη  φωτιά). Τα  αφήνουμε  να  κρυώσουν εκτός  νερού  εννοείται.
  • Σε  ένα  τηγάνι, ρίχνουμε  το  μισό  ελαιόλαδο  και  σοτάρουμε  το  ξερό κρεμμυδάκι  (δηλαδή  για 2-3 λεπτά  ανακατεύουμε στη φωτιά το  κρεμμύδι μέχρι να  πάρει  χρώμα). Στη  συνέχεια  προσθέτουμε το ρύζι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, μισό ποτήρι  νερό, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό, άνηθο, το  δυόσμο και  το  μισό  χυμό  λεμονιού. Βράζουμε  τη γέμιση   μέχρι  να  σωθεί  το  νερό  και  να  μείνει  με  το  λάδι  της. Τη βγάζουμε  από  τη  φωτιά  για  να  κρυώσει.
  • Σε  μια  κατσαρόλα, βάζουμε  στον πάτο  της  μερικά  κληματόφυλλα  από  τα  ζεματισμένα  και  στη  συνέχεια  τυλίγουμε  τα  ντολαμαδάκια.
  • Παίρνουμε  ένα ένα  τα  κληματόφυλλα  (το ανάποδο  του  φύλου, να  είναι  από  τη  μεριά  που  θα  μπει  η  γέμιση)  και  με  ένα  κουταλάκι  τοποθετούμε  το  υλικό   στο  κέντρο  του  φύλλου  και  το  τυλίγουμε  σε  ρολό  κλείνοντάς  το  δεξιά – αριστερά  ώστε  να  προφυλαχθεί  η  γέμιση. Τα  βάζουμε ένα-ένα στην  κατσαρόλα.
  • Σε  ένα  μπολ  ρίχνουμε  και  ανακατεύουμε, 2  ποτήρια  νερό, λίγο  αλάτι, τον  υπόλοιπο χυμό  λεμόνι και λίγο  ακόμη  ελαιόλαδο. Περιχύνουμε  με  αυτό  τα  ντολμαδάκια  και  τοποθετούμε  ένα  πιάτο  ανάποδα  από  πάνω  τους  για  να  μην  ανοίξουν  κατά  το  βράσιμο. Αν με το  παραπάνω  υλικό δεν σκεπαστεί  το  φαγητό  μας,  τότε  ρίχνουμε   λίγο  ακόμη  νερό  στην  κατσαρόλα  ισα-ισα  να  σκεπαστούν  τα  ντολμαδάκια. Βράζουμε  το  φαγητό  σε  χαμηλή  φωτιά, μέχρι  να  μείνει  μόνο  με  το λάδι  του. Δεν  θέλει  πολύ  βράσιμο  και  παρακολουθούμε  ώστε  να  το  βγάλουμε  από  τη  φωτιά  έγκαιρα.

Σημείωση : Αν θέλουμε  να  προσθέσουμε  αυγολέμονο  στο  φαγητό μας, λίγο πριν τελειώσει  το  βράσιμο, αφαιρούμε  λίγο  ( μια κούπα )  ζωμό  σε  ένα  μπολ. Εκεί  προσθέτουμε  και  χτυπάμε :  3  κρόκους  αυγών, το  χυμό  από  μισό  λεμόνι, 2  κουταλιές  σούπας  corn flour  και  το  ζωμό  που  βγάλαμε  από  τα  ντολμαδάκια. Βάζουμε  επίσης   3-4  κουταλιές  γάλα  εβαπορέ, αλάτι, πιπέρι . Προσοχή  ο  ζωμός  να  είναι  ζεστός  αλλά  όχι  καυτός  για  να  μην  «κόψει  το  αυγολέμονο». Χτυπάμε  το  μείγμα  με  ένα  αυγοδάρτη,  και  μόλις  είναι  έτοιμο  περιχύνουμε  τα  ντολμαδάκια  μας.

We Are Ready !!!

By xristinacook

Τρίκαλα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s